Szeretem a tejszínes, francia rakott krumplivariációkat. Egyszerűek, gyakorlatilag a krumpli hámozása és vékony szeletekre vágása a legnagyobb feladat az elkészítéskor. Az egészséges hétköznapi ebédhez kellett nekem valami hüvelyes, mert azt nem eszünk eleget. Legyen lencse céklával, az finom. Aztán meg egy egyszerűen kisütött halfilé a mélyhűtőből. Akárhogy is számolom, ez így 20 perc előkészületet és 10 perces halsütést és tálalást igényel, a kettő között egy órát csücsül a sütőben a krumpli. Megéri!

 

Egyszerű francia tejszínes krumpli, vagy Gratin Dauphinoise variáció

 

  1. Egy kiló krumplit meghámozva, vékony szeletekre vágva kivajazott tálba teszem. Ha tepsiben sütjük, vagy mint én, pite-sütőben, akkor az egész krumpliréteg vékony lesz, elterülős, akkor a tejszínes öntetet és a tojást az egészre öntöm rá. Ha mélyebb tálban sütöm, például jénaiban, akkor érdemes egy réteg krumplira az egyik felét, majd a következő réteg krumpli, és az öntet másik felét locsolni. Így biztosan mgratindauphnoise.jpgindenhova jut.

  2. Az öntet elkészítése: olívaolajon felvágott hagymát, fokhagymát és szárított kakukkfüvet vagy provence-i fűszerkeveréket párolok. 2 evőkanál liszttel pirítom, majd jöhet rá a 2 dl tejszín, 3 dl tej, só, bors, szerecsendió. Összeforralom, és kész.

  3. A krumplira öntök 3 tojást felverve, aztán a tejszínes öntetet. Sütőbe vele egy órára, fólia alatt. A végén ízlés szerint reszelt sajt jöhet rá, azzal pirítom még egy kicsit.

 

Céklás lencsesaláta

 

250 g lencsét a szokásos módon (vagy a csomagolásán leírtak szerint) sós és babérleveles vízben puhára főzöm. Hozzáadok 1 főtt céklát kis kockákra vágva. Tálaláskor tetejére tejfölt és szárított tárkonyt szórok. Hogy milyen egyszerű és milyen ízletes! A bizonyíték:

dani_lencsesalata.jpg

 

Lazacszeletek sütve

 

Íme, hogyan készítem gyorsan a lazacfilét.

A papírtörlővel letörölt lazacszeleteket kis sóval, borssal, pár csepp citrommal bedörzsölöm, kicsit állni hagyom. Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, közepes, inkább alacsony lángon sütjük a lazacokat oldalanként kábé 4-5 percig. Végén petrezselyem, pár csepp citromlé. A halat rögtön tányérra rakjuk, a tepsiben maradt ízes vajjal locsoljuk.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azurkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr466620597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása