2014.08.14. 10:28
Francia étel, francia sajt, a comté
Amikor francia földre ér az egyszeri látogató, az első dolga a sajtvásárlás. Olcsóbbat, drágábbat, étteremben, hipermarketben vagy a piacon, penészeset, kéket, keményet, kecskéből, érleltet, vagy érlelt kecskét... kicsit mint Gombóc Artúr esete a csokival. De a csokival ellentétben a sajtokról vajmi keveset tudunk. Pedig a sajt-bor partikon vagy egy francia vacsorán villogni egy kis gasztronómiai tudással... zseniálisan sznob érzés.
Nyilván persze az sem árt, ha tudjuk, mit eszünk. Vagy tudjuk, mit nem eszünk. Mint bizonyos távol-keleti népek, akik szerint a sajt a tej undorítóan megromlott állapota. Van benne valami, ha jobban belegondolok... Üsse kavics, legalább több marad nekünk!
Úgyhogy jöjjön bármi, ami sajt!
Először is, ha már francia az a sajt, érdemes tudni az A.O.P. jelzésről (Appellations d'Origines Protégées), amit most 40 akárhány sajt birtokol. Ez egy garancia, hogy a származás eredeti és az elkészítési mód tényleg hagyományos. Elvileg egy egészen szigorú eredetvédelmi ellenőrzés, érdemes figyelni a logóját a csomagoláson. Feltéve, ha boltban vásárolunk. Piacos sajt-pultnál nem hiszem, hogy van értelme, ugyanis sok kis helyi termelőnek a kincset érő áruja nyilván nincs ilyen szigorú ellenőrzés alá vonva.
Tádáám, a kedvencem, a comté!
A legfogyasztottabb francia sajt a comté. Illatos, kemény, édeskés sajt, utóízét isteni gyümölcsösnek mondanám. Mások diót is éreznek benne. Nagy, 50 kilós kerek formában hónapokig érlelik. Természetesen minél több ideig áll a hűvösben, annál finomabb, értékesebb. Hétköznapi használatra 4-6 hónaposat veszünk, de a 12-18 hónapig érleltek már különlegesen omlósak, ünnepi asztalra valók. A Franche Comté régióhoz köthető, ez Franciaország egyik keleti, Svájccal határos hegyvidéki területe. Az érlelés is a hegyi pásztorok életviteléhez alkalmazkodva alakult ki, akik több hónapnyi nyári legeltetés után a kész sajtkerekeket cipelték csak le – hála nekik érte!
Kis kristályok jelennek meg benne egy bizonyos érlelés után, ezektől nem kell félni, sőt!
Száraz, fűszeres fehérbor illik hozzá hivatalosan, de ezalól én kreatívan felmentem magam, hiszen ugyanolyan szívesen falatozom az omlós, másfél éves comtémat egy könnyű vörössel is.
Nyers tejből készítik, úgyhogy terhes nőknek nem ajánlott. Bocsi.
Sajtparti sztárja lehet, szépen lehet tálalni, jól hangzik az érlési ideje, kis kockákra vágva lehet csipegetni. A jó fajtából nem tudunk annyit enni, mint hinnénk, annyira intenzív tud lenni. Kipróbálása kötelező!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.