Képzelj el egy olyan partit, amire nem kell órákat készülni sütéssel-főzéssel, mégis mindenki ehet-ihat kedvére. Meglehetősen elegáns eseménnyé is varázsolhatod, mégse riasztja el a stresszmentesen bulizni vágyókat. Szinte semmibe nem kerül, de akár egy kóstolgatós gasztronómiai kaland is válhat belőle. 

Na, most elárulom a titkot: a sajt-bor parti a csúcs!

Én a "mindenki hoz valamit" elvet preferálom a baráti összejöveteleknél, és ebben az igazán zseniális a sajt-bor parti szervezése. Persze ha teljesen a házigazda gondoskodik az enni-innivalóról, akkor is jó állófogadás alapötlet, kis francia beütéssel. 

wine-and-cheese.jpg

Hogy is néz ki közelebbről?

A vendégek hoznak sajtot és bort. A kedvencüket, valami kipróbálásra érdemeset, vagy különlegességet. Nem igényel túl sok utánajárást, ennyi mégis elvárható. Túlbuzgók bele is áshatják magukat a sajtok ezerszínű és -ízű világába, amatőr borszakértőből úgyis túl sok van mostanában, nem árt egy kis változatosság.

A vendéglátónak így igazából nem túl sok feltétlenül szükséges tennivalója maradt, lássuk miket kell beszerezni:

- Jó sok borospohár. Ha már bor-parti, a rendes üvegpoharakról nem mondanék le. Amúgy is csak nagyon szélsőséges helyzetben érezném jogosnak a papírpoharakat, úgyhogy nekem ez alap.

- Szép, nagy tálcák vagy vágódeszkák, amikre gusztusosan el lehet helyezni a sajtokat, és vágni is lehet rajta. A sajtok címkéjét és dobozát érdemes rajta vagy mellette hagyni, hogy néven tudjuk nevezni, amit kóstolunk.

- Vágóeszközök. Szép késeket mindenképpen beszereznék, annyira kevés eszköz lesz az asztalon, hogy egy műanyag vacak egészen rosszul állna a finom sajt-falatoknak. Természetesen léteznek speciális sajt-kések is, nem gondolom, hogy érdemes költeni rá.

- Tányérok. Ebben az esetben engedményt tennék, hiszen a papírtányér úgyis csak arra kell, hogy miután pár falatot levágtunk az érdekesebb sajtokból, rátegyük a tányérra, azt kézben hordozva pedig bekapdossuk. Erre pont jó az eldobható. 

- Kenyér. Jó sok, mert a sajt kívánja a kenyeret. Ha lehet venni a közelben, friss bagette-ek kerek kis szeletekre vágva, kosárban nagyon aranyosak tudnak ám lenni.

Gyakorlatilag ennyi a kötelező feladat, de ha ez túl egyszerűnek tűnik, akkor számtalan stílusos módon turbózhatjuk a vendéglátást. Ötletek:

- Gyümölcsök. Ősszel például a szőlő isteni kiegészítője a sajtoknak. Ehhez az enteriőrhöz a dió és alma is illik, számtalan őszi kiegészítő díszben lehet gondolkodni, mint falevelek, indák, tobozok. A lényeg a természetesség. Csak mert jól néz ki, és az a divat. 

- Vaj-félék. Akinek nincs vendégfogadás konyhában való meló nélkül, az készítsen különböző kenőket vagy fűszervajakat. Csodásan finomakat tudok elképzelni.... 

- Jól mutat a sajtok mellett egy szépen megrakott felvágottas tál, lehetőleg különleges felvágottakkal. 

- Oliva- vagy más salátaolaj (szezám, dió, mogyoró), balzsamecet (én azt szeretem, ami krémes, nem folyós), olivabogyók (ízesítéssel sokat lehet játszani, kedvencem akkor is a klasszikus fokhagymás-petrezselymes, de csípőset is vennék), aioli (fokhagyma-öntet). A sor végtelen, nekem most ezek jutottak eszembe. Azért ezek, mert ha szélesíteni szeretném a felszolgált ételek körét, mindenképpen maradnék a mediterrán francia hangulatnál.

Let's party! 

A francia sajtok típusaihoz ajánlom a tegnapi blogbejegyzésemet, bár nehogy kihagyjuk a magyar, a holland, svájci, olasz sajtokat se, hogy az angol cheddar-ról ne is beszéljek!

A bor-sajt párosítás egy külön szakterület, arról majd később mesélek. 

Egészségetekre!

wine cheese 2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azurkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr486608341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása